10. Ingå

Texte och bild kopierade från Ingå kommuns hemsida

 

Ny ungdomsverkstad ger arbetslösa bättre jobbchanser

 

Handledaren Tiina Elonen har förvandlat Unccans gamla omklädningsrum till ett sytillbehörsrum där ungdomarna får arbeta med händerna.
Webbdesign, hantverk och matlagning. 
Vid den nya ungdomsverkstaden i Ingå får arbetslösa unga under 29 år lära sig en uppsjö av nyttiga färdigheter. 
– En bra chans att förbättra sina möjligheter att bli anställd, säger en deltagare som håller på att ta hygienpass via verkstaden.
För några år sedan hade Ingå kommun en ensam anställd som ansvarade för hela ungdomsverksamheten.
I dag satsar kommunen allt mer på de unga. Ingå har utökat personalstyrkan med uppsökande ungdomsarbetare, en ansvarig ungdomsarbetare och nu senast en ungdomsverkstad, som finansieras med medel från Regionförvaltningsverket.
Målet: Att ingen Ingåbo ska falla utanför systemet och marginaliseras.
Ungdomsverkstaden verkar i ungdomsgården Unccan, som finns i hälsocentralens källare. Verkstaden slog upp dörrarna i början av hösten och sedan den 19 september har här varit full rulle under ledning av handledare Tiina Elonen.
– Vi har fem arbetslösa unga som besöker verkstaden regelbundet, säger Elonen.
Rekommendationen för hur många en handledare maximalt ska ansvara för är sex stycken.
”Vet hur det känns när plånboken är tunn”
Just den här tisdagen i november deltar tre ungdomar i åldrarna 22, 25 och 28.
– Jag studerade vid en folkhögskola i fjol, men har inte hittat något jobb, säger 22-åringen som vill vara anonym.
– Via de uppsökande ungdomsarbetarna fick jag höra om ungdomsverkstaden. Det här är mycket mer givande än att bara vara hemma. Det är också en bra chans att förbättra sina möjligheter att bli anställd genom att lära sig olika färdigheter. Jag ska snart ta hygienpass.
Att skaffa hygienpass är ett konkret exempel på något som ungdomsverkstaden kan assistera med.
– Vi hjälper till med förberedelserna inför provet. Att ta passet kostar 50 euro och den summan betalar Novago företagsutvecklig Ab, som vi har ett samarbete med. Det är en stor summa om man är arbetslös, säger Tiina Elonen.
Handledaren för ungdomsverkstaden har själv erfarenhet av gå utan jobb.
– Jag studerade till textilartesan med arbetslöshetsstöd. Jag vet hur det känns när plånboken är tunn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Handledaren Tiina Elonen har förvandlat Unccans gamla omklädningsrum till ett sytillbehörsrum där ungdomarna får arbeta med händerna.

 

Webbdesign, hantverk och matlagning. 

Vid den nya ungdomsverkstaden i Ingå får arbetslösa unga under 29 år lära sig en uppsjö av nyttiga färdigheter. 

– En bra chans att förbättra sina möjligheter att bli anställd, säger en deltagare som håller på att ta hygienpass via verkstaden.

För några år sedan hade Ingå kommun en ensam anställd som ansvarade för hela ungdomsverksamheten. I dag satsar kommunen allt mer på de unga. Ingå har utökat personalstyrkan med uppsökande ungdomsarbetare, en ansvarig ungdomsarbetare och nu senast en ungdomsverkstad, som finansieras med medel från Regionförvaltningsverket. Målet: Att ingen Ingåbo ska falla utanför systemet och marginaliseras. Ungdomsverkstaden verkar i ungdomsgården Unccan, som finns i hälsocentralens källare. Verkstaden slog upp dörrarna i början av hösten och sedan den 19 september har här varit full rulle under ledning av handledare Tiina Elonen. – Vi har fem arbetslösa unga som besöker verkstaden regelbundet, säger Elonen. Rekommendationen för hur många en handledare maximalt ska ansvara för är sex stycken.

”Vet hur det känns när plånboken är tunn”

Just den här tisdagen i november deltar tre ungdomar i åldrarna 22, 25 och 28. – Jag studerade vid en folkhögskola i fjol, men har inte hittat något jobb, säger 22-åringen som vill vara anonym. – Via de uppsökande ungdomsarbetarna fick jag höra om ungdomsverkstaden. Det här är mycket mer givande än att bara vara hemma. Det är också en bra chans att förbättra sina möjligheter att bli anställd genom att lära sig olika färdigheter. Jag ska snart ta hygienpass. Att skaffa hygienpass är ett konkret exempel på något som ungdomsverkstaden kan assistera med. – Vi hjälper till med förberedelserna inför provet. Att ta passet kostar 50 euro och den summan betalar Novago företagsutvecklig Ab, som vi har ett samarbete med. Det är en stor summa om man är arbetslös, säger Tiina Elonen.Handledaren för ungdomsverkstaden har själv erfarenhet av gå utan jobb.  – Jag studerade till textilartesan med arbetslöshetsstöd. Jag vet hur det känns när plånboken är tunn.

 

Ungdomsverkstad - Nuorisotyöpaja 2

Det första uppdraget var att ersätta de beigea gardinerna och 30 år gamla kuddarna med fräscha kreationer.

 

9 euro mer per dag

Den som besöker verkstaden kan se fram emot ett litet extratillskott i kassan i form av en förhöjd dagpenning. I praktiken innebär det här 9 euro per dag. Då verkstaden är öppen fyra dagar i veckan – måndag till torsdag – betyder det 36 euro per vecka.

– För en som får ungefär 600 euro i handen per månad är det här en stor summa. Du kan gå till frisören, unna dig ett biobesök eller ta en pizza med din kompis, säger Elonen. Ungdomsverkstaden är inte en förvaringsplats, utan ska fungera som en språngbräda ut i arbetslivet. Tanken är att ungdomarna här kan bekanta sig med olika färdigheter som kan hjälpa dem på arbetsmarknaden.

Ungdomarnas första uppdrag var att förhöja trivseln i ungdomsverkstaden genom att sy nya gardiner och soffdynor. Nu ramas fönstret in av pigga, gulrandiga gardiner. I sofforna ligger fräscha dynor i färgerna rött och vitt. Allt tillverkat av återvunnet material. Återvinning är ett genomgående tema när ungdomarna arbetar.

– Det är roligt att få göra handarbetsgrejer, säger en 25-åring verkstadsdeltagare som vill vara anonym.

 

Bygger digitalt portfolio

Ungdomarna lär sig också digitala färdigheter, som att skapa en webbplats.

– Alla får bygga upp en webbplats i egen takt med hjälp av ett gratisprogram. Någon kanske skapar en mer fotobaserad, medan en annan har formen av en blogg. Webbplatserna blir som ett visitkort. Det är dagens melodi: Det ser bra ut att lägga en länk till en webbaserad portfolio i sin arbetsansökan, säger Elonen.

 

Ungdomsverkstad - Nuorisotyöpaja 3

Dagens melodi. Ungdomarna får bygga upp egna digitala portfolion.

En gång i veckan står hantering av vardagen på schemat. Här behandlas ämnen som rusmedel, motion, boende och hälsosam mat. Det sistnämnda får ungdomarna även lära sig att tillreda varje dag i verkstaden.

– Det är ingen självklarhet att kunna tillreda mat. Det beror helt på hur vardagen har sett ut där hemma, säger Elonen.

Verkstaden tar emot ungdomar och unga vuxna i upp till 29 års ålder. För äldre arbetslösa finns i stället Ingå kommuns rehabiliterande arbetsverksamhet (Kuty) som ungdomsverkstaden har ett nära samarbete med.

– Kuty:s deltagare är välkomna att delta när vi diskuterar hantering av vardagen. Vi har också planerat in en gemensam lillajulsbowling med en lekfull tävling mellan de olika verkstäderna, säger Tiina Elonen.

TEXT & FOTO: Benjamin Lundin

Närmare uppgifter ger:

Tiina Elonen, handledare för ungdomsverkstaden

+358 50 598 1072

tiina.elonen(at)inga.fi