5. Utbyte av specialkunnande

Arbetsverkstäder inom ULA nätverket har möjlighet att begära hjälp av varandra om någon arbetsverkstad besitter specialkunnande som kunde betjäna andra verkstäder.

ULA nätverket bidrar med resekostnader och övernattningar för denna form av utbyte.

Exempel:

Ila och Christel från Föregångarna drar CV workshop  på After Eight: 

"Vi var på ULA utbyte till After Eight 4-5e mars. After Eight är beläget i centrum av Jakobstad i vackra gamla och omsorgsfullt renoverade träbyggnader.

Den första dagen höll vi en CV- och sommarjobbsworkshop för ungdomarna från verkstan och medialabbet. Omgivningen, personalen och deltagarna bidrog alla till att stämningen blev så familjär och välkomnande att vi genast kände oss som hemma och körde igång utan att Mia på After Eight ens hann presentera oss. På dagen hann vi också njuta av en god lunch som tillagas och serveras i After Eights café’. De flesta onsdagskvällar ordnas det Culture Club med olika artister och den här onsdagen fick vi nöjet att njuta av Emil Nordström Quintet i en fullsatt sal. Eventet har alltid gratis inträde och kaffe, tilltugg och alkoholfria drycker kan köpas för en liten peng.

Följande dag bekantade vi oss med After Eights verksamhet och. Vi pratade med Mecki om After Eights historia och verksamhet, med uppsökarna om deras jobb och diskuterade med personalen i caféet om hur deras arbetsdagar ser ut. Sen fick vi också ta del av konst, filminspelningar och bekanta oss med 3D modellering i verkstan och medialabbet.

Vi fick många nya idéer under besöket och speciellt tips om konst och fotografering är sådant som vi genast kommer att arbeta med på ett annat sätt i vårt jobb. Vi tycker att det var väldigt givande att ta del av en annan verkstads vardag. Vi jobbar alla på olika sätt och det finns så mycket kunskap inom de verkstäder som hör till ULA nätverket. Ett utbyte ger nya vinklar och tankar så att vi kan förnya och förbättra det värdefulla arbete vi alla gör."

Ett stort tack till After Eight!

Ila Nordman och Christel Quillin