360 Videokamera

För att få in den kreativa biten i VR satsar ULA på 360 videokameror.

Bland fotografer betraktas ofta ”fisheye–objektiv” med upp till 180 graders bildvinkel som extrema, men de senaste åren har vi fått ett stort utbud av kameror som filmar och fotograferar i 360 grader. Nu känns det plötsligt mindre extremt och mer naturligt.  Kombinera detta med 3D glasögon och du får en närvarokänsla i filmen som om du själv befann dej där!

Tänk bara på ”Google Street View”. När den dök upp 2007 kändes det som en ny idé att sy ihop många 360-graderspanoraman där du kan hoppa runt mellan olika punkter och se hur omgivningarna ser ut från just den positionen.  Streetview har sin grund i ett forskningsprojekt på Stanford där de första versionerna dök upp redan 2001.

Det här är inte en så ny trend som det kan verka. Att bygga upp 360–gradersbilder som betraktare kan panorera runt i har fotografer sysslat med så länge vi haft digitalkameror. Det finns ett stort utbud av tillbehör som panoreringshuvuden där du vrider runt kameran så att du får ett snyggt 360–panorama efteråt. Det har länge funnits ett stort utbud av programvaror för att ”stitcha” ihop bilder tagna i olika riktningar till ett sammanhängande panorama.

Vad som hänt de senaste två åren och i synnerhet nu i år är att vi fått ett stort utbud av enkla och hyfsat billiga kameror som dels snabbt och smidigt fångar statiska panoraman. Dessutom kan de videofilma i 360 grader.

Detta kan bli en trend:  Många av de situationer där vi videofilmat på traditionellt sätt kan vi idag lika enkelt fånga med en 360–kamera och på så sätt tillföra ett mervärde med 3D glasögon.  Det finns också en kommersiell potential här, speciellt om man kombinerar 360 med drönare och satsar på naturupplevelser.  Den virtuella verkligheten tränger sig på som en billig kopia av verkligheten.

Vi har omdisponerat budgeten i projektet för att få utrymme för inskaffande av 360 kameror till intresserade ungdomsverkstäder